Omgeving

Vakantiewoning TheGreenApple

Bezienswaardigheden

In de directe omgeving vindt u een diversiteit aan bezienswaardigheden zoals kastelen, grotten, musea, authentieke dorpjes, boeiende steden, labyrinth, topiairespark, pretpark en markten, kortom te veel om op te noemen. Voor meer tips kunt u terecht bij de receptie van het park en de toerismebureaus in de omgeving.

Steden en dorpen

Het pittoreske stadje Durbuy, ook wel het kleinste stadje van Europa genoemd, bevindt zich slechts op 2 kilometer van het park. Het stadje staat met de vele restaurants en terrasjes bekend om zijn gastronomie maar in de met kasseistenen geplaveide straatjes proef je nog steeds de authentieke middeleeuwse sfeer. Ook de moeite waard om een bezoekje te brengen zijn Barvaux, Hotton, La Roche-en-Ardenne, St. Hubert, Marche-en-Famenne en Luik.

In het hart van de Ardennen aan de rivier de Ourthe ligt het stadje Durbuy. Het stadje is volgens eigen zeggen het kleinste stadje ter wereld. Dit klopt niet want deze eer gaat naar het Kroatische stadje Hum waar slechts dertig mensen wonen. Durbuy is echter wel lang de kleinste stad van België geweest en zeker één van de oudste, maar sinds de gemeentelijke herindeling is dit ook niet meer het geval. Dit maakt Durbuy niet minder mooi of pittoresk. Het is een prachtig klein stadje met een schitterend compact historisch centrum. Mede door het prachtige centrum, de vele gezellige horeca gelegenheden en de verschillende outdoor mogelijkheden is Durbuy in de laatste decennia uitgegroeid tot één van de populairste toeristische bestemmingen in de Ardennen. In Durbuy worden er door het jaar heen verschillende activiteiten georganiseerd om de toeristen naar de stad toe te lokken. Erg populair zijn de kerstmarkt en schaatsbaan in december.

Parc des Topiaires
In het Parc des Topiaires is een unieke verzameling aan vormgegeven buxusstruiken en bomen. Je komt tijdens een wandeling over het park allerlei verschillende buxusplanten tegen van eekhoorns tot olifanten en van zwaaiende oudjes tot spelende kinderen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het hier tegen. In totaal zijn er meer dan tweehonderdvijftig verschillende figuren op het tien hectare grote terrein te vinden. Het park is dagelijks geopend en tegen een vergoeding te bezoeken. In de winterperiode is het park beperkt open. Het is tevens mogelijk om een rondleiding met een gids te maken.

Bomal
Bomal is een klein dorp in de gemeente Durbuy op ongeveer vijf kilometer van Durbuy vandaan. Bomal ligt op de plaats waar de Ainse samenvloeit met de Ourthe. Het dorp is in de regio voornamelijk bekend om de grote drukke markt die hier iedere zondag georganiseerd wordt. Deze drukbezochte markt is met name in de zomermaanden erg populair bij de lokale bevolking maar ook bij de toeristen die in de buurt van het dorpje verblijven. Tijdens marktdagen ontstaat er in en rond het dorp een grote verkeersopstopping met bezoekers die in of uit het stadje willen.

Het labyrint van Barvaux
Het labyrint van Barvaux is één van de populairste bezienswaardigheden in de buurt van Durbuy. Het labyrint is gemaakt op een elf hectare groot maïsveld waar in totaal ongeveer tien kilometer aan wandelpad te vinden is. Tijdens je wandeling door het labyrint kom je acteurs tegen die een bezoek aan het labyrint nog leuker en spannender maken. Grote delen van het labyrint worden ieder jaar opnieuw aangelegd. Vaak gebeurt dit in een actueel thema waardoor een bezoek ook voor de kleintjes erg leuk kan zijn. Het labyrint van Barvaux is geopend van begin juli tot eind september.

Ourthe
De Ourthe ontstaat wanneer de Oostelijke- en Westelijke Ourthe samenvloeien. De Westelijke Ourthe ontspringt bij het Belgische plaatsje Libramont en de Oostelijke Ourthe bij het plaatsje Ourthe. Durbuy ligt aan de Basse-Ourthe dit is het deel van de rivier dat gevormd wordt na het stuwmeer van Nisramont. In de buurt van Durbuy voegen de Ambléve en de Vesder zich samen met de Ourthe om vervolgens samen in de buurt van Luik in de Maas te stromen. De Ourthe is één van de populairste rivieren in de Ardennen om te kajakken. In de buurt van Durbuy bevinden zich dan ook meerdere kajak en kano verhuurbedrijven. In de zomermaanden is het door het lagere waterpeil vaak niet mogelijk om de rivier te bevaren.

Historische centrum Durbuy
Het kleine maar prachtige historische centrum van Durbuy heeft misschien wel de grootste aantrekkingskracht op de toeristen die in de buurt van de stad verblijven. Naast enkele unieke winkeltjes vindt je er enkele gezellige cafés en bijzonder goede restaurants. De oude geplaveide smalle straatjes vergroten het knusse gevoel van de stad alleen maar. Alles in het centrum van Durbuy ademt de oude gezellige sfeer van lang vervlogen tijden uit. Net buiten het oude centrum van Durbuy is een groot parkeerterrein vanwaar je gemakkelijk naar het centrum kan lopen.

Wéris
Op enkele kilometers van Durbuy, in de gelijknamige gemeente, ligt het dorpje Wéris. Dit prachtige kleine dorp staat bekend om zijn Menhirs. Het dorpje behoort tot de mooiste dorpjes van België en staat daarom op de lijst van Les Plus Beaux Villages de Wallonie. In het dorpje en in de directe omgeving van het dorpje zijn er meerdere megalieten en dolmen te vinden. Deze reusachtige stenen zijn hier om ombekende redenen neergezet. In het dorpje is een klein megalieten museum te vinden. Vanuit het dorpje kun je een wandeling langs de verschillende megalieten en dolmen maken.

Translate »